Welkom bij  vakantiewoning VILLA OLIVEA
Genieten van zon, wijn en natuur

                                                                                                                       Olijventeelt


Villa Olivea wordt omgeven door een mooi terrein met onder meer  30 olijfbomen. Deze zijn van de variëteit Tanche, een olijvensoort  die typisch is voor onze streek.   
Bij het zoeken naar een vakantiehuis zijn we niet alleen gevallen  voor het huis en de omgeving maar ook voor de olijfgaard. We  
hebben hier een leuke hobby aan overgehouden: het produceren  van onze eigen olijfolie.  
Regelmatig krijgen we vragen over het tot stand komen van onze   olijfolie. Daarom vinden we het leuk om hierover wat meer  informatie te delen.   


Door het jaar heen zijn we regelmatig bezig in onze olijfgaard om de  olijfbomen vitaal te houden en te zorgen voor een goede opbrengst.   We maaien regelmatig en bemesten de bomen ieder jaar (wij  gebruiken hiervoor gedroogde schapenmest).  

Zo blijven er voldoende voedingsstoffen in de bodem, nodig voor  een goede groei van de bomen en voor gezonde olijven.   
Het is van belang de olijfbomen regelmatig te snoeien zodat deze  weer nieuwe takken maken. Eens in de vijf jaar laten we de bomen  door een professionele snoeier onder handen nemen. Dit is nodig  omdat de olijven alleen op jong hout groeien.  
Verder doet de natuur zijn werk, wij gebruiken geen  bestrijdingsmiddelen zodat onze olijfolie 100% biologisch is.   


Onze olijfbomen produceren ieder jaar een flinke hoeveelheid  olijven. Een boom levert soms wel 25 kilo op.  
De opbrengst kan per jaar variëren doordat de omstandigheden  tijdens de bloei tot aan het oogsten kunnen verschillen.   
De olijfboom kent net als andere fruitsoorten zogenaamde  beurtjaren, waarin er weinig olijven aan groeien. Zo heeft een boom  de tijd zich te herstellen na een jaar met grote aantallen olijven.  De opbrengst van onze olijfgaard is ieder jaar weer anders, deze kan  wel variëren van 60 kg tot 600 kg olijven per jaar. Voor een liter olie  heb je gemiddeld 4 kg olijven nodig.



















De olijfboom is het hele jaar door bladhoudend dus ook in de  wintermaanden blijft de boom groen. Doorlopend worden blaadjes  vernieuwd. Net als andere fruitbomen kent ook de olijfboom  seizoenen. In het voorjaar, als het warmer wordt, zie je een groeispurt en  worden veel nieuwe scheuten en takken gevormd. Hier vormen zich   ook de bloemknoppen die later uitgroeien tot olijven.   Begin juni bloeien de olijfbomen met kleine witte bloemetjes. Om  voor bestuiving te zorgen zijn er voldoende insecten nodig en is  lekker weer in deze periode belangrijk.


Na de bestuiving en bevruchting groeien de olijfbloemen uit tot  kleine knopjes, die gedurende de zomer uitgroeien tot mooie  groene olijven.
Vanaf oktober gaan ze verkleuren. Eerst worden ze paars en daarna zwart. In deze periode is het van belang dat de bomen voldoende vocht uit de bodem kunnen halen  zodat de olijven verder kunnen opzwellen.
Na het uitrijpen en verkleuren komt het moment om te gaan  oogsten. De oogstperiode begint meestal eind november en kan doorlopen tot half januari. Een nachtje vorst zorgt voor een extra  zachte smaak.   












.








In de oogstperiode zijn we gemiddeld 5 tot soms wel 10 dagen in de boomgaard te vinden om onze olijven te plukken. 
Hierbij kan je allerlei weersomstandigheden hebben. Dit varieert van soms wel 16 graden met een lekker zonnetje tot temperaturen onder nul met een harde mistralwind. Met mooi weer is het oogsten een aangename bezigheid.


Eerst leggen we een groot net onder de boom, vervolgens trekken  we met speciale harkjes de olijven van de takken, zodat ze op de  grond in het net vallen. Als de boom leeg is verzamelen we de  olijven door het net bij elkaar te rapen.  De olijven doen we in speciale kratjes zodat ze voldoende kunnen  ademen. Een kratje bevat ongeveer
15 kg olijven, soms vul je wel  twee kratjes met de opbrengst van een boom.

 


Na de pluk brengen we de volle kratjes naar de olijfmolen "Le Vieux Moulin" in het dorp. Hier worden olijven uit de omgeving  al generaties lang op traditionele wijze verwerkt tot olijfolie. Dit houdt in dat de olijven altijd koud worden geperst, dit levert de  meest pure "extra vierge"olijfolie op.  
Je kan een bezoekje brengen aan de olijfmolen om zelf te  ontdekken hoe dit proces in z'n werk gaat, ook buiten de oogsttijd.   Er is een kleine winkel bij de molen waar veel lekkers te koop is.  Ook is het mogelijk een rondleiding te krijgen.


De volle kratjes met olijven legen we bij de olijfmolen in een grote  verzamelkrat die vervolgens wordt gewogen. Van de molenaar ontvangen we een ontvangstbewijs 
(bon d'entree) met daarop aangegeven het totale gewicht van de  ingebrachte olijven. De molenaar houdt hiervan een kopie.  
Het totale gewicht bepaalt de vergoeding die de molenaar ontvangt voor het persen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid en ligt rond de 1 euro per kg olijven.

 
De olijven worden gewassen en ontdaan van achtergebleven blaadjes en takjes.
Daarna vermalen grote molenstenen de olijven tot een grove pap. Deze olijvenpap bevat zowel het vruchtvlees als de vermalen pitten. 


De olijven-pap wordt op ronde rieten matten gebracht die   vervolgens op elkaar worden gestapeld.  
Zo'n stapel wordt door een hydraulische pers in elkaar gedrukt,   dit is een koude persing. Door de druk loopt de olie er aan de  zijkanten uit en wordt in de bak eronder opgevangen.  
Vervolgens wordt de olie gecentrifugeerd om zwevende deeltjes  eruit te halen. Daarna wordt de olie verzameld in containers.  
De pure olie die zo uit onze olijven wordt gewonnen is erg gezond,   heeft een zachte smaak en bevat veel antioxidanten en vitamine E.    

 

De molenaar neemt van iedere persing een paar monsters om de zuurgraad en het percentage pure olie per kg olijven vast te stellen.
Deze gegevens worden officieel geregistreerd en genoteerd op het afhaalbewijs (bon de sortie d'huile).
Ook worden ze doorgegeven aan de “Interprofession des Huiles Terres Univia”, een officiële vakorganisatie voor olijventelers in Frankrijk.
Wij zijn dus een officiële producteur d'olives!  


Als onze olijven zijn geperst kunnen we de volle containers met olie ophalen, meestal al de volgende dag.
Een spannend moment omdat dan duidelijk is wat de opbrengst is van al het harde werken.
Door het aantal kilo olijven die zijn ingeleverd te vergelijken met het aantal liter olie die deze hebben opgeleverd is ook
iets te zeggen over de kwaliteit van de olijfolie.
Hoe meer olie een kilo olijven oplevert, des te beter de kwaliteit. In de regel is 1 kilo olijven goed voor 0,25 liter olijfolie.  


De containers met pure olijfolie nemen we mee naar Nederland, waar we de olie overgieten in speciale flessen. Deze voorzien we van onze zelf ontworpen etiketten, een schenker en tenslotte sluiten we de flessen af met een dop.  

 


 Het eindresultaat van een superleuke hobby: heerlijke extra vierge olijfolie uit eigen boomgaard.  Wij hopen dit nog jaren te kunnen doen ! 



www.villaolivea.com